DEMOLIR EL MASCLISME CONSTRUINT FEMINISME

El masclisme des del seu origen en cultures molt antigues fins a l’actualitat ha exercit un paper important en el desenvolupament històric de qualsevol cultura. Es basa en la supremacia masculina sobre la femenina, la subordinació de les dones ha comportat desequilibris de poder i desigualtats de gènere al llarg de segles.

El patriarcat no sols ha arribat a la manera d’estructurar les famílies, sinó que s’ha establit en tots els espais de la societat, la política, l’economia i la cultura. En moltes ocasions els homes són percebuts com més forts, intel·ligents i capaços; mentre que les dones són vistes com a febles emocionals i adequades només per a uns certs rols.

Encara que hem tingut avanços molt significatius en matèria d’igualtat de gènere, els fonaments del patriarcat continuen forts i aferrats a la nostra societat. Són xicotets avanços, però sense una consciència col·lectiva, una educació i unes Lleis que emparen qualsevol discriminació cap a la dona, no hi ha societat igualitària i inclusiva. Hem d’alçar un revestiment impermeable feminista que no deixe passar al patriarcat per cap clivella del nostre gran edifici.

Tant en política com en economia des dels antics a l’Edat Moderna els llocs de poder han sigut ocupats per homes. Elles han sigut excloses o relegades a un segon pla. Lluitar contra les estructures del patriarcat, és molt complicat, i alhora no impossible tal com està demostrant el Moviment Feminista.

Demolir els estereotips de gènere arrelats en la nostra cultura està sent més difícil del que hauria de ser. Des de primerenca edat se’ns ensenya a veure a homes i dones com a éssers diferents, ací comença el gran error!, amb rols i responsabilitats d’acord amb un sexe. La construcció d’una societat igualitària no part únicament de les dones, si els homes no volen perdre el seu adossat en la zona privilegiada d’este món. El canvi s’ha de donar des d’una col·lectivitat social compromesa amb el feminisme i en conseqüència, amb una societat més justa.

La nostra societat va per bon port i camí en igualtat?

Segons els últims estudis i enquestes sociològiques es percep un abisme ideològic entre homes i dones joves. El “MeToo” i les problemàtiques amb “l’assetjament sexual” han modificat el pla patriarcal i les noves generacions es dividixen en dos: ells s’han escorat cap a partits de dretes i elles sembla que s’identifiquen més amb els d’esquerres. La mateixa generació, anomenada Generació Z, distanciada.

En l’Estat espanyol els partits de dretes i extrema dreta són molt crítics amb la violència masclista per la qual cosa és impossible que els seus votants, homes i dones, s’identifiquen amb ella o la secunden. Per este motiu, cal rehabilitar este concepte en estos partits polítics i deixar manifest que el feminisme no és una qüestió ideològica exclusiva de persones afins a una ideologia d’esquerres.

Hem de crear un feminisme sempre des d’una construcció sostenible per a poder desmantellar al patriarcat. Avançar cap a un món just i inclusiu per a totes les persones en el qual els mateixos homes desmunten la idea que “s’ha arribat tan lluny en la promoció de la igualtat de les dones que ara se’ls està discriminant a ells”.

Gran paradoxa veure com el feminisme avança i el masclisme també. Desmantellar un edifici amb fonaments molt antics i que oferix tants privilegis, és molt complicat. Tots estos privilegis no ho eren en si mateixos, s’han convertit en privilegis quan a les dones se’ls han negat drets com el d’un sou equitatiu, seguretat urbana, no ser cosificades sexualment o no ser desvalorades a priori.

Hem de construir des del feminisme la nostra pròpia ciutat lliure de violències on l’ecologisme i la naturalesa ens proporcione espais segurs en els quals puguem bastir ponts de sororitat sense presència del patriarcat. Important és que totes les dones dirigim les nostres vides sempre a través de camins i carreteres que ens porten a totes a un FEMINISME UNIT.

“El problema no és que l’home camine segur pel carrer, sinó que la dona no ho puga fer”.

Pots consultar els actes convocats amb motiu del 8M en el següent enllaç