STEPV va votar en contra de l’Oferta d’Ocupació Pública perquè no inclou les nostres propostes de millora dels criteris generals de les convocatòries de selecció:

– Delimitació del nombre de temes per subgrup de titulació.

– Definició dels temes comuns, els quals no s’inclourien en les promocions internes.

– Definició del tipus de proves segons els subgrups de titulació i el tipus d’administració, per evitar sorpreses que ja hem tingut en algunes convocatòries.

– Únic criteri de tractament de les normes i lleis que canvien entre la publicació i l’examen.

– Creació d’òrgans tècnics de selecció per ajudar a agilitzar els processos selectius, actualment eterns.

– Acreditació de coneixements de valencià.

Davant una OOP cada vegada més encotillada per la llei, la qual ha d’incloure, per ordre d’antiguitat dels nomenaments, els llocs ocupats per personal interí, STEPV va trobar l’oportunitat de dur endavant la part del seu programa electoral que parla de la simplificació i racionalització dels processos selectius.

UGT i CSIF bloquegen les millores dels criteris generals

Aquesta vegada el problema no va estar en l’administració que va acceptar quasi totes les propostes d’STEPV, sinó en l’oposició dels sindicats CSIF, per estar en contra de la verificació de coneixements de valencià i UGT, per dinamitar la proposta d’STEPV. La qual cosa va provocar que l’administració retirara totes aquestes millores i tornara als, pràcticament inexistents, criteris actuals.

De l’OOP aprovada destaquem que, per iniciativa de CCOO i amb el suport d’STEPV, s’ampliarà en 4 el nombre de places oferides en la convocatòria d’estabilització de personal administratiu per concurs (2022/P/FC/C/11) en aplicació del Reial Decret Llei 5/2023.

Criteris de progressió en la carrera professional i calendari laboral

També, es va aprovar amb el vot favorable d’STEPV, els criteris de progressió en la carrera professional del PAS, amb els quals serà suficient fer cada any el curs general de formació que llança la Universitat per poder progressar.

Per últim, es va aprovar el calendari laboral de l’any 2024, el qual pots llegir aquí. La proposta de calendari d’STEPV, la qual incloïa regular les llacunes del Pla Concilia, ha provocat que per fi hi haja data per a la comissió de seguiment del Pla Concilia que tots els sindicats reclamàvem des de fa 18 mesos.