La situació laboral del PDI és regular, pijor que la de fa uns anys, i amb una projecció de futur pessimista
SABIES QUE… més del 75% del professorat de les universitats públiques valencianes pensa que la seua situació laboral no és bona
Distribució percentual segons la valoració de la situació general del professorat.
SABIES QUE… el professorat de les universitats públiques valencianes pensa que la situació ara és pitjor que en el passat, però millor que la del futur
Distribució percentual segons la valoració de la percepció del passat per universitat de pertinença.
Distribució percentual segons la valoració de les expectatives de futur per universitat de pertinença.
Què opina STEPV-Iv al respecte? És alarmant que la percepció del docent universitari siga, majoritàriament, que la seua situació laboral actual és regular, mala o molt mala, i en qualsevol cas, pitjor que la de fa uns anys, i amb una projecció de futur pessimista. Tal com mostren els resultats, el pessimisme s’ha instaurat entre el professorat de les universitats públiques valencianes, i en particular a la UPV, on el 64% del professorat pensa que la seua situació empitjorarà o empitjorarà molt, percentatge que es manifesta clarament superior respecte de la resta de les nostres universitats. STEPV-Iv identifica dos agents principals que han contribuït a aquesta percepció. D’una banda, els governs estatals i autonòmic, que amb una política de retallades en educació (salaris i taxa de reposició) i en investigació (reducció dràstica del finançament), evidencien un clar menyspreu cap a la funció educativa i investigadora del sector públic. I de l’altra banda, els governs de les universitats, encabotats en implementar un suposat procés de convergència europea, a cost zero, a base de sobrecarregar de faena el professorat. STEPV-Iv pensa que ara és temps de treballar tots junts per a revertir la situació, cadascú des de la seua posició. Fa falta un revulsiu que ens traga d’aquesta inèrcia, fer-li la volta a situació, i per això és necessari un consens entre tots els agents. Ara ens pertoca rectificar i corregir errors. És també moment d’unitat i lluita per a reivindicar un finançament just i suficient per a les universitats públiques, i unes condicions laborals dignes per a totes i tots nosaltres. |
Aquestes dades han sigut extretes d’un informe elaborat per Eixam-Estudis Sociològics i STEPV-Iv amb una mostra de 1.206 enquestats entre el PDI de les Universitats públiques valencianes, obtinguda entre els mesos de juliol de 2015 a febrer de 2016, amb un nivell de confiança del 95,5% i un error assumit del ±2,65% .
Estimats companyons del STEPV, estan molt be les reflexions que fan i que yo compartixc. De fet, el meu vot serà en blanc, per a fer evident el meu desacort contra el sistema universitari actual, de la UPV en particular, i valencià en general.
Com ya he tingut ocasió de comunicar el meu desig principal a uns atres sindicats, els el comunique a vostés: desige el retorn de la Llibertat de Càtedra per als professors, ya que més que la Constitució Espanyola i les lleis que desenrollen la Llibertat de Càtedra la recolzen, en la pràctica esta ha desaparegut en la UPV. Per això demane:
1. Que desapareguen els Contractes Programa.
2. Que la Guia Docent siga una presentació del professor o grup de professors que impartixquen un grup, no una assignatura, a on s’informe del contingut, la bibliografia i la dinàmica evaluadora.
3. Que s’eliminen els criteris d’evaluació dictats per la UPV i les Escoles. ¿Des de quàn la UPV i les Escoles fan un examen de Titular o Catedràtic a on desenrollen, dins del Proyecte Docent, un Proyecte Evaluador en consonància en eixe Poryecte Docent?
4. Que cada professor firme les seues actes en el seu grup (o grups de professors si impartixen a un mateix grup), que no ha faça per tant el representant de l’assignatura (açò últim que s’està fent pot ser ilegal inclús).
5. I per fi, que els Sindicats defenguen sobre tot la Llibertat de Càtedra. En eixa llibertat proscrita els demés desijos són secundaris, i convertixen a l’Universitat en un ent burócrata com ho és actualment, i no intelectual, com hauria de ser.
Gràcies per deixar-me expressar-me.
Atentament,
Joan Carles Micó (Dep de matemàtica aplicada, IMM, ETSIE i ITSID).
Ya está bien con los Profesores Colaboradores en el vagón de cola.
Promoción a Contratado Doctor ya. Perfil este sólo idóneo para Ayudantes doctores.
Saludos.